Sustainable Business Mälardalen
This text is replaced by a Flash header.
Delegationsresa till Vilnius 2014-02-08
Vår delegation består av Viveka Degerfelt från Handelskammaren Mälardalen, Eva Myrin-Svensson från Miljö- och avfallsbyrån, Erika Tallberg från Structor Miljöteknik, Clas Tegerstrand från Cofiad och jag själv Svante Sundquist från Sustainable Business Mälardalen. På flygplatsen i Vilnius möts vi av våra värdar, Jan Hansson och Simona Padvelskyte från Svenska handelskammaren i Litauen. Jan tar oss med på en kvällsvandring genom gamla Vilnius. Vi förundras över vilken vacker stad det är och vad den historiskt betytt för oss och framförallt för Vasaätten. Gustav Vasas son Johan den III gifte sig här och hans son Sigismund som, under en period, var kung över både Sverige och Polen, ligger begravd i Vilnius. Middagen intogs på lokal restaurang. Själv provade jag nationalrätten Cepelinare (en slags kroppkaka) tillsammans med en färsköl bryggd på restaurangen.

Dagen efter tillbringades på den svenska ambassaden. Det började med att vi hälsades välkomna till Litauen av Sveriges ambassadör i Litauen, Cecilia Ruthström-Ruin. Sedan började miljötemat. Litauens miljödepartement berättade om landets gällande avfallsstrategi, samt vilket omfattande reformeringsarbete som pågår i landet. Det regionala avfallsbolaget berättade om hur de förverkligar planerna, Vilnius stad berättade om deras arbete inom ramen för regionens arbete. På eftermiddagen presenterade vi själva tillsammans med fyra Litauiska företag våra respektive verksamheter för varandra.
Inför middagen hade vi ett litet strategisnack. Vem hade intresse av att prata projekt och affärer med vem? Vad skulle vi sikta in oss på med vem? Med strategin i ryggen placerade vi oss sedan runt bordet. Middags diskussionen ägnades sedan huvudsakligen åt att definiera möjliga projekt. Eva kom snabbast igång och bokade ett morgon möte med ett av företagen. Medan vi andra åt frukost tecknade hon ett mou med inriktning på matavfall.
Dagen ägnades sedan åt besök på avfallstippar, återvinningsstationer samt intensiva diskussioner om hur de gör och, varför samt vilka problem de har.
När vi sedan satte oss i bussen efter lunchen för att starta hemresan konstaterade vi att vi haft två intensiva och givande dagar. Vi kommer hem med mycket ny kunskap, en konkret projektide och ytterligare ett par leads att följa upp. En lovande början, tack Tillväxtverket som beviljat oss finansiering för detta projekt.

Svante Sundquist
SusBiz
This text is replaced by a Flash menu.
Övriga nyhetsbrev
SusBiz at Springboard Helsinki
(Datum: 2017-05-16)
Läs mer >>
National Air Quality Management Framework Project
(Datum: 2016-11-21)
Läs mer >>
SusBiz godkända av Forum Syd
(Datum: 2015-02-20)
Läs mer >>
Miljö & Avfallsbyrån ny medlem
(Datum: 2014-05-12)
Läs mer >>
SVC-projektet i Botswana nu 19 företag
(Datum: 2013-12-11)
Läs mer >>
1 2 3
© Rely i Mälardalen AB